Hipnoterapi Tedavisi

Tıbbi hipnoz tekniği kullanılarak şifalandırma amacıyla yapılan hipnozdur.

HİPNOTERAPİ NEDİR?

Tıbbi hipnozda kişinin bilinci yerindedir. Sanılanın aksine hipnoz bir uyku hali değildir. Hipnoz altındaki kişi yoğun bir konsantrasyon halindedir. Kişi söylenilen her şeyi duyar ve hatırlar. Hipnoz, iç dünya ile ilgili yaşanan farkındalık ve uyanıklık durumudur. Cinsel sorunlar, vajinismus, fobiler, obesite, fibromyalji, kaygılar, ağrı gibi pek çok hastalığın tedavisinde başarı ile kullanılır.

 

Özellikle çocukluk döneminde yaşanan olaylar kişide derin izler bırakır. Bunlar bilinçaltında adeta depolanır ve bugünkü davranışları, olaylara tepkileri şekillendirir. Hipnoterapi ile kişi geçmişin olumsuz etkilerinden kurtulup, olumlu motivasyonlarla hayatına devam eder.

Hipnoterapi ile Tedavi Nasıl Olur?

Bilinçaltı inandığı şeyleri analiz etmez. Doğduğumuz günden, hatta anne karnından itibaren yaşadığımız her şeyi kaydeder. Bilinçli halimiz hatırlamasa bile tüm yaşantılar ayrıntılı bir şekilde bilinçaltının dosyalarında saklanır. Bilinçaltının tüm amacı bizi korumak, rahatlatmaktır. Sıkıntıya girdiğimizde bizi rahatlattığını bildiği davranışların, şu an bizim için olumsuz olabilecek sonuçlarını analiz etmeden hareket eder. Tıkınırcasına yemek yemenin sağlığınıza zararlı olduğunu bilinçli halinizle bilseniz bile, yemek yiyerek stresli bir anınızda rahatladığınızı bilen bilinçaltı, siz strese girdiğinizde, öfkelendiğinizde sizi rahatlatmak amacıyla hareket eder ve kendinizi buzdolabının karşısında yemek yerken bulursunuz. Hipnoterapi ile bugünkü ihtiyaçlarınıza göre bilinçaltınızda yeni bir düzenleme yapmanıza yardımcı olunur. Danışan bu düzenlemeyi kendi kişiliğine uygun bir biçimde yapar.

 

Kimler Hipnoterapi Yapabilir?

T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı, Hipnoz Sertifikalı Eğitim Programı eğitimini başarı ile tamamlayıp, Hipnoz Uygulama Sertifikası alan doktor, diş hekimi ve psikologlar hipnoterapi yapabilir.

Hipnozdan uyanamazsam ne olur?

Hipnoz bir uyku hali değildir. Dolayısı ile hipnozdan uyanamamak diye bir şey söz konusu olamaz. Hipnoz yoğun bir konsantrasyon halidir. Gün içinde pek çok kez doğal yolla hipnoza giriyoruz aslında. Arabaya binip, hatta arabayı kullanan siz bile olsanız, ‘aaa ne çabuk geldik’ dediğiniz olmuştur mutlaka veya kırmızı ışıkta dururken arkadan gelen korna sesi ile yeşil ışığı fark ettiğiniz zaman, televizyon seyrederken gözleriniz ekranda dalıp gittiğiniz anlar. Bunlar hep hipnoz anlarıdır. Aslında o anlarda farklı şeylere konsantre olur zihin. Bu dalıp gittiğiniz anlardan uyanamamak gibi bir durum söz konusu değildir.

Hipnozda söylemek istemediğim şeyler, zorla söyletilir mi?

Hipnoterapi esnasında size söylemek istemediğiniz hiçbir şey zorla söyletilemez. Şifa amacıyla kullanılan bir yöntem ile size zarar verecek, sonradan pişman olacağınız şeyleri söyletmek mümkün değildir. Kişi sadece paylaşmak istediği şekilde konuşur. Söylediği her şeyin farkındadır ve bunları tedavi bittikten sonra da hatırlar.

 
 

Hipnozda bana uygun olmayan, kötü şeyler yapabilir miyim?

Hipnoz kendinizi kaybedip başka bir insana dönüştüğünüz bir olay değildir. Televizyon seyrederken dalıp gittiğinizde, nasıl acayip şeyler yapmaktan korkmuyorsanız, hipnoterapi esnasında da yapmazsınız. Tıbbi hipnozda kişi sadece kendisine şifa olması amacıyla konsantre olur. Hipnoterapide kişinin benliğine aykırı olan şeyler zorla yaptırılamaz.

 
 

Hipnoterapi geçmişi unutturur mu?

Hipnoterapinin geçmişi unutturma gibi bir amacı yoktur. Geçmişimiz bizi biz yapandır. Eskiden yaşadığımız ama bize acı vermeye devam eden olaylar, aslında gerçek anlamda işleyemediğimiz, sindiremediğiz durumlardır. Hipnoterapi esnasında kişi bu olayları tekrar değerlendirir. Hipnoterapi dağınık bir dolabı düzenlemeye benzetilebilir. Bizi rahatsız eden kargaşa, yeni düzenlemeler ile avantaja çevrilebilir. Hipnoterapi olumlu motivasyonlarla hayata devam etmeye yardımcı bir tedavi şeklidir.